Peter Schmeichel – den største danske fodboldmålmand gennem tiderne

I november 1963 blev en legende født i Gladsaxe. En dreng, der senere skulle blive en mand, der i dag betragtes som én af de største danske fodboldlegender nogensinde. Peter Schmeichel

Er den bedste fodboldmålmand vi nogensinde har haft i Danmark og han er blandt de allerbedste målmænd på internationalt plan gennem tiderne. Han er altså en legende – både i Danmark, men også i udlandet. Og det er der en god grund til. Han blev blandt andet kåret til Verdens Bedste Målmand i henholdsvis 1992 og 1993 og han blev optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2009. Desuden har han gennem sin lange fodboldkarriere spillet i nogle af verdens bedste klubber – herunder Manchester United, Aston Villa og Manchester City. Du kan læse meget mere om Peter Schmeichels lange – og fascinerende – fodboldkarriere på Fodboldlegender.dk.

Matchvinder i sommeren ’92

Peter Schmeichel var – af gode grunde – fast inventar på det danske landshold i mange år. Med sine 129 kampe for landsholdet i perioden 1987 til 2001, er han den mest spillende spiller på landsholdet gennem tiden. Samtidig er han også den eneste danske fodboldmålmand, der har scoret et mål for det danske landshold. Han blev især matchvinder i sommeren 1992, da Danmarks drenge vandt Europamesterskabet. Schmeichel stod fantastisk hele mesterskabet igennem, men hans præstationer i henholdsvis semifinalen og finalen, var uvurderlige for det danske landshold. I semifinalen reddede Peter Schmeichel straffesparket fra den hollandske topspiller Marco van Basten, og med redningen kunne han sende Danmark i finalen mod Tyskland. Tyskerne blev også besejret – en præstation som Peter Schmeichel havde en stor andel i. Tyskernes stjerne Jürgen Klinsmann udtrykte efter kampen, at ”uden ham i det danske mål havde jeg scoret fire gange” og understregede derfor Schmeichels enorme betydning for danskernes succes.

Bedre kendt som ”The Great Dane”

Det er ingen hemmelighed, at Peter Schmeichel er internationalt kendt og anerkendt for sine mange titler og priser. Kært barn har mange navne og Peter Schmeichel omtales også på internationalt niveau som ”The Great Dane”. Det skyldes flere ting; selvfølgelig at han er et enormt menneske, der er blandt verdens bedste målmænd gennem tiden, men også fordi han i 2001 blev gjort til ’Member of the British Empire’ af selveste Dronning Elizabeth. Peter Schmeichel har altså gjort sig yderst populær både på dansk og internationalt niveau. Det betyder også, at navnet ’Schmeichel’ det klinger i alles munde i den fodboldmæssige verden. I dag spiller Peter Schmeichels søn – Kasper Schmeichel – i den britiske klub Leicester City FC, mens han også udgør en fast del af det nuværende danske landshold. Han er, ligesom sin far, en dygtig målmand med mange talenter. Han løfter sin fars arv med stor bravour og var blandt andet med til at føre Leicester City til sejr i den engelske Premier League i 2016. Det store navn føres altså i dag videre i én af verdens bedste ligaer. ”The Great Dane” er en legende, hvis navn absolut ikke dør lige foreløbigt.