Ko Tai-Joeng en alsidig taekwondo udøver

Der er mange forskellige forestillinger om hvordan livet for en Grand Master i Taekwondo er. De fleste forbinder det med en klostertilværelse hvor kampsporten bliver forenet med åndelig fordybelse og afskæring fra det øvrige samfund. Hvor nogle af disse faktorer passer ind på Ko Tai-Joeng er det langt fra hele sandheden. Ko Tai-Joeng blev født i Sydkorea i 1948, hvor efterveerne af den japanske invasion stadig lurede. 2 år senere kom Korea krigen hvorfor den blev en del af den unge Kos barndom da krigen rasede fra 1950 til 1953. Selv byen og samfundet blev voldsomt påvirket af krigen medførte krigen ikke skader eller kampe i byen.

Familien flytter til Seoul og taekwondoen bliver introduceret

Familien Tai-Joeng flyttede til Seoul og her startede Ko først med at stifte bekendtskab med Judo før han senere skiftede fokus til Taekwondo i 1960. Allerede i 1969 blev han Koreansk mester. Som en traditionel kampsportsudøver tog han et ophold i et kloster hvor han fordybede sig i de åndelige aspekter af Taekwondo.

Her blev omverdenen lukket ude og der var fokus på yderligere at forbedre de i forvejen høje evner indenfor kampsporten. Efter dette ophold blev tilværelsen skiftet ud med det utraditionelle valg for en asiatisk kampsportsudøver at flytte til Danmark.

Dansk landsholdstræner i mange år

Allerede samme år som han flyttede til Danmark blev han landstræner for det danske taekwondo landshold hvilket må være et kraftigt signal om hans evner. I snert 20 år bestred han jobbet som træner for landsholdet og var dermed med til at skabe rammer og grobunden for en hel generation indenfor sporten. Med til historien hører at taekwondo blot var blevet udført i 10 år inden han kom til Danmark. Så i 1998 havde Ko været med til at præge sportens udvikling i Danmark i 20 ud af de 30 år sporten havde været en del idrætsbilledet.

Den blide kæmpe

Master Ko som han bliver kaldt er foruden sine hårdtslående evner kendt som en rar person med evnerne til udvikle på individ plan. I hans tid som landstræner er det blevet til flere guldmedaljer og flotte titler. Det er noget af en bedrift nu hvor sporten er så nu i Danmark

Master Ko i dag
I dag er landstræner jobbet udskiftet med en stilling som højskolelærer hvor han dog stadig beskæftiger sig med taekwondo. Han er fortsat en central figur i Sim Uu som er en special afdeling indenfor Dansk Taekwondo.

 

Taekwondo i dag

Master Ko har været med til at sætte taekwondo på dagsorden indenfor dansk kampsport og er en af årsagerne til at mange unge mennesker vælger at stifte bekendtskab med sporten kontra MMA. Årsagerne er der flere til , men en af årsagerne er netop den åndelige fordybelse som man ikke får i MMA. For for at være en dygtig taekwondo kæmper skal man være i symbiose med sig selv og være i harmoni og det opnår man kun ved at arbejde med sig selv både psykisk og fysisk igennem lang tid.